Enginarın Faydaları

Karaciğer ve kalbin en iyi dostu olan enginarın kanı temizlediğini ve yorgunluğu giderdiğini vurgulayan uzmanlar, diğer zehirli maddeleri ve yorgunluk maddelerini idrarla dışarı atarak vücuda dinçlik verip dinlendirdiğini söylüyor. Uzmanlar, enginarın, beyin yorgunluğunu çabucak geçirdiğini, kalp adalelerini kuvvetlendirdiğini, onu rahatsız eden üre ve kolesterolü düşürerek kalbin rahat çalışmasını sağladığını, şeker hastaları için de çok faydalı olduğunu, mide ve bağırsakları dezenfekte ederek ishalleri durdurduğunu kaydediyor.

Çiçeklerin çevresi de iplikçik biçiminde ot gibi yapılı pek çok burgu yaprakçığıyla dolu olur. İşte enginarın sebze olarak yenen kısmı, bu çiçeklerin altındaki etli çiçek tablasıdır. Çiçek tablası taze olarak yenilmeli, kartlaşmaya bırakılmamalıdır. Bitkinin sürgünleri yani çiçek sapları da körpeyken soyularak yenilebilir. İlkbahar mevsiminde baş bağlayan enginarın Türk mutfağındaki önemli yemekleri; dolması ve bezelye ya da bakla ile birlikte hazırlanan nefis zeytinyağlılardır.

BESİN DEĞERLERİ

100 gr. taze ve çiğ (pişirilmemiş) sebze olarak enginarın içerdiği önemli besin değerleri şunlardır: 80 kalori; 3 gr. protein; 7,8 gr. karbonhidrat; 0 kolesterol; 0,2 gr. yağ; 1.5 gr. lif; 70 mgr. fosfor; 55 mgr. kalsiyum; 0,8 mgr. demir; 45 mgr. sodyum; 330 mgr. potasyum; 30 mgr. magnezyum; 0,5 mgr. çinko; 280 IU A vitamini: 0,15 mgr. B1 vitamini; 0,05 mgr. B2 vitamini; 0,7 mgr. B6 vitamini ve 10 mgr. C vitamini.

SAĞLIĞIMIZA YARARLARI

Yukarıdaki değerler incelendiğinde enginarın bedenimiz için ne denli yararlı ve vazgeçilmez bir besin olduğu ortaya çıkar. Bunun yanı sıra;

o Enginar, içerdiği ciarin adlı etkili madde ile karaciğer ve safra kesemizi destekleyen bir besin olarak uzun zamanlardan beri Batı ülkelerinde büyük kabul görmekte ve bolca tüketilmektedir: Diğer hafif acı-tatlı sebzeler gibi enginar da, safra salgılarını artırmakta ve sindirimi kolaylaştırmaktadır.

o Enginar, kandaki yağ ve kolesterol düzeylerini düşürmektedir.

o Enginar, güçlü bir idrar söktürücüdür: Böbreklerin çalışmasını düzenlemekte ve bedendeki istenmeyen sıvıların atılmasını kolaylaştırmaktadır.

o Enginar ayrıca, içerdiği inülin adlı maddeyle, geleneksel olarak seker hastalarına tavsiye edilen bir besindir: Bu tür nişasta olan bu madde, sindirilmeye dirençlidir. Ve kandaki şeker düzeyini düşürür.

o Enginarın körpe yaprak ve çiçek saplarının kaynatılarak suyunun içilmesinin dahi, yukarıda sözü edilen etkileri kısmen de olsa sağlayacağı uzmanlarca savunulmaktadır.

Bütün bu etkileri sağlamak üzere enginarın tazesinin ya da konserve edilmişinin bol bol yenilmesi öğütlenmektedir. Ne yazıktır ülkemizde, ekolojik koşullar yani bitkinin istekleri birçok yerde tam olarak karşılandığı halde enginar pek sınırlı miktarda yetiştirilmekte ve bu nedenle yüksek fiyatlarla satışa sunulmaktadır. Enginar üretimimizin artırılıp bu yararlı sebzenin artık zenginlerin besini olmaktan çıkarılması en içten dileğimizdir.

Enginarın Faydaları yorumları

  • Image Description
    misafir
    29.03.2009

    enginarın yapraklarını nasıl yemeliyiz ki acı olmasın???...

  • Image Description
    misafir
    29.03.2009

    enginarın yapraklarını nasıl yemeliyiz ki acı olmasın???...

  • Image Description
    misafir
    23.05.2009

    Yorumdan öte soru olacak ama kusura bakmayın.
    Enginarın faydasını hep bilirdim, burada ise açıklananlardan daha çok bilgi sahibi oldum, teşekkürler.
    Soru ise; kızım İsveç'te okuyor ve eylül ayında gelecek. Ben enginarı ayıklayıp deepfreze de saklamak istiyorum, hata yapmamam için yardımcı olursanız sevinirim.

  • Image Description
    plnarhan
    12.01.2010

    yasim 25 ve gecen seneye kadar enginar yemeyi reddeden biriydim. meger neler kaciriyormusum.temizlemesini, ayiklamasini bilmem. 1 kere pazardan aldim orada temizlenmis satiyorlardi isteyene, aldim hemen. daha sonralari ise metro alisveris merkezinde kavonoza konmus ayiklanmis olanini buldum ve aldim hemen. ayni zamanda dondurulmus olarak da satiyorlar. gercekten cok lezzetli oluyor, faydalarini bile bile yiyince de mutlu oluyor insan:) kendi yaptigim sekilde tarifi vereyim hemen, 1 limon suyu, yarim tatli kasigi un ve 1 kup sekeri birazda suyu karistirin. tencereye dizdiginiz enginarlarin ustune dokun. enginara koyacak ic malzemesi size kalmis ama kup kup patates, kavrulmus kucuk kucuk dogranmis et, bezelye hatta isterseniz mantar cok guzel oluyor. tabi canagi buyuk olmazsa tasiyor. o zaman da enginari da dogruyorum ben. enginar turlusu:))

  • Image Description
    misafir
    26.02.2010

    merak ettiğim konu hepatit b için enginar haftada ne kadar tüketmeliyim karaciğerimi temizlemek için

  • Image Description
    misafir
    15.04.2010

    Enginarı zeytinyağlı olarak yaprakları ile birlikte pişirirseniz. Yapraklarını pek lezzetli şekilde tüketebilirsiniz.
    Bunun için pazarcınızdan, enginarın yapraklarının sert olan uçlarını kesmesini ve içindeki tüyleri ayıklamasını isteyin. Kısaca enginar dolması yapacağınızı ve ona göre ayıklamasını da söyleyebilirsiniz.
    İçine pirinç, bol dereotu, taze soğan, soğan, sarmısak, z.yağı, şeker, tuz içeren bir iç hazırlayıp doldurun. 5 enginarın üzerine 1 ila 1.5 limonun suyunu dökün. Yarıya kadar su doldurup pişirin. tüketmeden bir gece buzdolabında bekletin. Parmaklarınızı da yiyeceksiniz :)

  • Image Description
    HASAN DOĞRU
    28.04.2010

    Çokça aldığım yaş enginarları nasıl muhafaza edebilirim?

  • Image Description
    misafir
    20.05.2010

    HASAN DOĞRU BEY ENGİNARLARI PAZARDAN LİMONLU SUYUYLA BERABER ALIYORSUNUZ YA POŞETİ HİÇ AÇMADAN SUYUYLA DİFRİZE ATIN YADA DERİN DONDURUCUYA SAKLAYIP HİÇ BİŞİ OLNAZ

  • Image Description
    misafir
    07.08.2010

    Babam kara ciger kanseri ve bilmek istiyoruuum enginer nasil daha faydali olur
    bana demis diler icindekini hasla sonra icine kiyma sogan .... koy sonra firinda pisir

  • Image Description
    sevgi
    31.10.2010

    Enginarı saklamak için en sağlıklısı şu bence; enginarı soyup limonla ovmalı daha sonra kavanozların içine üstüste koymalıyız.Sonra limonlu tuzlu su hazırlayıp üzerinden çıkana kadar dökmeliyiz,ağzını kapatıp derin tencerede kavanozların üstünden su çıkana kadar yada almıyorsa yarıya kadar su koyup
    güzelce kaynatmalıyız.soğuyana kadar kavanozları ters çevirip masada bekletmeliyiz.daha sonra istedikçe aıp pişirmeliyiz,afiyet olsun.Yani en güzeli konserve usulü saklamak için ;sevgiler herkese

  • Image Description
    misafir
    07.01.2011

    slm ben karaciğer hastasıyım enginarın suyunu içiyorum günde üç defa doğrumu yapıyorum yoksa kendini yesem dahamı faydalı olur yardımcı olursanız sevinirim

  • Image Description
    misafir
    21.01.2011

    annemin kara cigerinde yaglanma ve yara var enginarın ne faydası

  • Image Description
    misafir
    03.04.2011

    enginar kabuğunun faydası aynımı peki?

  • Image Description
    misafir
    07.04.2011

    eğer karaciğerinde rahsızlık varsa enginarın kendisini ye günde 1 tane seker tansiyon kolestrol varsa suyunu iç ben denedim çok faydasını gördüm...

  • Image Description
    ege
    11.04.2011

    benim annemin akciğerinde 2tane kis var.annem için çok üzülüyorum.tavsiye ederseniz annem enginarın kendisinimi yesin yokasa suyunumu içsin.hangisini tavsiye edersiniz.