Kanser

Yanlış pişirme yöntemleri kanser yapıyor

Mangal sırasında uygulanan yanlış pişirme yöntemleri, özellikle akciğer ve sindirim sistemi kanserine neden oluyor.

Isparta Sağlık Müdürü Süleyman Önal, belirli pişirme yöntemlerini sıklıkla kullanan toplumlarda bazı kanser türlerinin sık görüldüğünü ifade ederek, “Gıdalara uygulanan yanlış pişirme yöntemleri sonucunda bazı kanser yapıcı maddeler, solunum ve sindirim yoluyla alınarak özellikle akciğer ve sindirim sistemi kanserlerine neden olmaktadır” dedi.

Kanser yapıcı maddelerin ızgara, dumanlama ve kızartma işlemleri sırasında oluşabildiğine dikkati çeken Önal, etin, odun ateşinin alevine doğrudan tutulması durumunda yüksek düzeyde, kor üzerinde pişirildiğinde ise daha düşük düzeyde tehlike oluşturduğunun saptandığını belirtti.

Kanser düşmanı ‘Kumato’ Türkiye'de

İlk kez İspanya'da üretilen ve ‘Akdeniz domatesi’ olarak bilinen Kumato, Türkiye'de de Antalya'da üretildi. Kahverengi görüntüsü ve lezzetiyle öne çıkan Kumato domatesinde bulunan likopen, bazı kanser türleri ve birçok hastalığa iyi geliyor.

Kahverengi görüntüsü ve eşsiz lezzetiyle dikkat çeken Kumato domatesi, Türkiye'de ilk kez Antalya'da üretildi. Dünyanın önemli tarım şirketlerinden Syngenta'nın pazara sunduğu Kumato, Uzmanlar Seracılık tarafından Antalya'da ormanlık alan içerisinde oluşurulan 30 dekarlık serada doğal tarım yöntemleri ile üretiliyor.

1970'li yıllarda İspanya'da Luis Ortega adlı bir genç tarafından keşfedilen ve dünyada sadece 11 firmanın üretimini yaptığı Kumato'nun Antalya'daki seralarda bu yılki üretim hedefi ise 400 ton olarak açıklandı. Görüntüsünün yanı sıra, lezzeti ve aromasıyla da alışılmış kırmızı domatesten oldukça farklı olan Kumato, süpermarket reyonlarında kilogramı 4 TL'den satışa sunuluyor.

Terbiyeli et kanser yapmıyor

Bilim adamları, mangal yapmadan önce eti baharatlarla terbiyelemenin kanser riskini önemli ölçüde azalttığını duyurdu.

İtalyan La Stampa gazetesinde çıkan habere göre, ABD'deki Kansas Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada, mangalda pişirilen etlerin kısa sürede yüksek dereceli ısıya maruz kaldığına ve kanserojenik etki gösteren heterosiklik amin (HCA) moleküllerinin oluştuğuna dikkati çeken bilim adamları, eti çeşitli baharatlarla terbiyelemenin bu riski büyük ölçüde azalttığını bildirdi.

Kimyon, kişniş, Çin zencefili, rozmarin ve zerdeçal gibi baharatların HCA oluşumunun azalmasındaki rolünü araştıran bilim adamları, özellikle rozmarinin bu konuda oldukça etkili olduğunu ortaya koydu. Bilim adamları, baharatların HCA oluşumunu yüzde 40 oranında düşürdüğünü, bunun da doğrudan ateşe maruz kalarak pişmiş etlerden kaynaklanan kanser riskini azalttığını belirtti.

Biberiyenin faydaları

Bütün ilkbahar ve yaz boyunca soluk-mavi renkli çiçekler açan, 1-2 m yüksekliğinde, kışın yapraklarını dökmeyen bir bitki. Gövdeleri dik ve çok dallıdır. Yaprakları mızrak gibi, etli ve yeşil renklidir.

Türkiye’de yetiştiği yerler: İstanbul, Ege ve Akdeniz bölgelerinde bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilir.

Yaprakları ile bundan elde edilen yağı kullanılır. Yaprakları ve çiçekli dallar yaz mevsiminde toplanır ve açık havada kurutulur.

Kabak Çekirdeğinin faydaları


FAYDALARI:

>Kabak çekirdeği ciddi bir bağırsak kurdu düşürücüdür. Tuzsuz tüketildiğinde çok hızlı ve etkili bir şekilde tenyanın dökülmesine neden olur. Bunun için çocuklarda 40g büyüklerde 100g tuzsuz kabak çekirdeği yeterlidir.

>Kabak çekirdeğinin asıl mucizesi iyi huylu prostat büyümesi (BPH) ile ilgili. Şu an kabak çekirdeğinin BPH’ı azalttığı hatta önlediği tıbben kanıtlanmış ve kabul görmüş durumda.

Fıstığın (Yer fıstığı) Faydaları


İçeriğinde E vitamini , B grubu vitaminler ile fosfor, magnezyum, potasyum, sodyum ve kalsiyum mineralleri bulunur.

FAYDALARI:
>Kemikleri ve kasları kuvvetlendirir. Cinsel gücü çoğaltır.
>Gastrit, Mide yanması ve ekşimesine karşı yararlıdır.
>Kalp sağlığı için faydalıdır.
>Kandaki kolesterol oranını düşürüp kalp ve damar hastalıkları riskini azaltmaktadır.
>Kansere karşı koruyucu besinlerdendir.
>Öğrenmeyi kolaylaştırmada etkilidir.

Üzüm Çekirdeği Ve Faydaları

Üzüm çekirdeği damarları korur. Damar sertiğini önler. Kalp krizi riskini azaltır. İyi kolesterolün yükselmesine kötü kolesterolün azalmasına katkıda bulunması üzüm çekirdeğinin faydaları arasındadır.

Üzüm çekirdeği antioksidan etkisi ile kansere karşı koruyucudur. Bu yönüyle kanserin engellenmesine yardım eder. Aynı zamanda kanser tedavisinde meydana gelen olumsuzlukların daha az yaşanmasına katkıda bulunduğu da tespit edilmiştir.

Keten Tohumu Ve Faydaları

Keten tohumu özellikle omega 3'den zengin bir bitki türüdür. Özellikle kandaki kollesterol ve trigliserit oranı yüksek kişilerin tercih etmesi gerekir.Kan daki HDL kollesterolu yükselttiği için LDL kollesterol ve trigliserit oranını düşürür.Keten tohumları bu şekli ile veya öğütülerek yenir.Öğütülen tohumlar haftalık olarak tüketilmeli ve sabah aç karna biraz yoğurt vey meyve suyu ile alınmalıdır

Kuşburnunun Faydaları

İçi tüylüdür ve çok sayıda tohumu vardır. Sonbaharda olgunlaşır. C vitamini açısından dünyanın en zengin meyvesidir. Taze olarak tüketildiği gibi kurutularak da kullanılır. Çayı yapılır. Ülkemizin hemen her yerinde yetişir. Yabangülü, itburnu, itgülü, gülelması,yiric gibi adlarla da bilinir.insanların geçimini saglamak için kullandıkları ticaret.

Tokat,Bayburt,Amasya ve Çorum'da perverdesi sevilerek tüketilir.

Kuşburnunun Faydaları:

Hastalıklara karşı direnç verir.

Bedene ve gözlere güç verir.

Cinsel isteği çoğaltır.

Karpuzun iyisini nasıl seçmeliyiz?

Yaz sıcağında en lezzetli serinleme yollarından biri olan karpuzun; kanser türlerine karşı etkisinin yanısıra kalp fonksiyonlarının ve kan basıncının düzenlenmesine de yardımcı olduğu bildirildi.

ANTİOKSİDAN ÖZELLİĞİ VAR
Karpuzun, bol miktarda C vitamini ve antioksidan özelliği ile çeşitli kanser türlerine karşı etkili olan Beta karoten içerdiğini belirten uzmanlar, içerdiği yüksek potasyumun da kalp fonksiyonlarının ve kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olduğunu vurguladı.

Uzmanlar, aynı zamanda iyi bir lif kaynağı olduğundan bağırsak hareketlerini düzenleyen ve bağırsak kanserini önlemede rol oynayan karpuzun çekirdeklerinin de, içinde bulunan Cucurbocitrin adlı madde ile kan basıncını düşürmeye ve böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı olduğunu kaydetti.

KARPUZ NASIL SEÇİLMELİ
Uzmanlar, yağ ve kolestrol içermediğinden ve kalorisi de düşük olduğundan yaz aylarında yapılan diyetlerde

C Vitamini Grubu ve Faydaları

C VİTAMİNİNİN BAŞLICA ETKİLERİ
Doku bağlarını tutan ana protein maddesi -diş etlerinin, damarların, kemiklerin, diş büyüme ve onarımı için gerekli- olan kolajeni üretmek ve bağışıklık sistemi, sinir sistemi, hormonlar ve besinlerin emilim fonksiyonlarına (E vitamini ve demir gibi) destek olmaktır. Göz merceği ve akciğer gibi yapılarda antioksidan olarak çalışır.

SOĞUK ALGINLIĞINA KARŞI

Öğütülmüş Nar Çekirdeği ve Faydaları


FAYDALARI:


>Doğal östrojen kaynağı
>Selülit oluşmasını engeller
>Menopoz dönemi sıkıntılarını giderir.
>Doğum kontrol hapının yan etkilerini azaltır.
>Yaşlanmayı geciktirir.
>Kanser oluşmasını engeller.
>Kötü kolestrolü düşürür.
>Güçlü antioksidandır.
>Tansiyonu düşürür.
>Cildi canlandırır.
>Kalbi korur.

Ayçiçeği Çekirdeğin Faydaları

BİLGİ:

Ayçiçeğinin çerezlik olarak kullanımı gerek ülkemizde, gerekse dünyanın değişik ülkelerinde oldukça yaygın olup, birçok ülkede insanlar tarafından en fazla tüketilen çerez konumundadır.

Bileşiminde bedende yağların ekşimesini önleyen E vitamini vardır. Bütün gün yüzünü güneşe veren bu çiçeğin tohumlarında ayrıca pek az bitkide rastlanan D vitamini de bulunur. Bilindiği gibi D vitamini bedenin kalsiyumu ve fosforu daha iyi kullanmasını sağlar.

Ihlamur balı kolay bulunmaz.


Yalova'da üretilen ıhlamur balı Türkiye piyasasında olduğu kadar yurtdışında da rağbet görüyor.Türkiye'de sadece Artvin ve Yalova'da ağırlıklı olarak üretilen ıhlamur balı iç ve dış piyasada adeta kapışılıyor. Kilosu 25-30 milyon arasında değişen bal, birçok hastalığın tedavisinde kullanılıyor.

Yalova dağlarında bulunan ıhlamur ağaçlarının çevresine bahar aylarında yerleştirilen kovanlardaki milyarlarca arının ıhlamur çiçeklerinden topladığı nektardan oluşan bal, rengi ve aromasında da farklılık taşıyor. Normal bala nispetle daha koyu ve kıvamlı olan ıhlamur balını üretmenin zor olduğunu söyleyen arıcı Naci Yıldız, "Bu bal kanserin önlenmesinde insan metabolizmasına destek veren bir özelliğe sahip. Yine birçok hastalığın tedavisindede kullanılıyor.

Tercihimiz "Fındık Yağı"


İngiltere Lincoln Üniversitesi Gıda ve Biyokimya Bölümü öğretim görevlisi ve Fındık Araştırma Komisyonu Başkanı Doç. Dr. Celalettin Alaşalvar, fındık yağının, piyasada bulunan diğer yağlardan daha kaliteli olduğunu savundu. Doç. Alaşalvar, tombul fındığın içinde bulunan Oleic asit, E vitamini ve kalsiyumun insan sağlığına son derece faydalı olduğunu da bildirdi.

Giresun Meslek Yüksek Okulu (MYO) Fındık Eksperliği Bölümü öğrencilerine konferans veren Doç. Dr. Celalettin Alaşalvar, yaptıkları araştırmalar sonucunda, en kaliteli fındığın, Giresun'a has tombul fındığın olduğunun ortaya çıktığını kaydetti. Tombul fındığın içinde bulunan Oleic asit, E vitamini ve kalsiyumun insan sağlığına son derece faydalı olduğunu söyleyen