Besin

warning: Creating default object from empty value in /home/lezzet/domains/lezzetvadisi.com/public_html/modules/taxonomy/taxonomy.pages.inc on line 33.

Yiyecek ve İçeceklerin Alınması ve Saklanması

Besinleri hazırlarken dikkat edilmesi gereken bazı kurallar vardır. bunların uygulanması sağlık ve temizlik açısından önem arzeder. Bu kurallara uyulmadığı takdirde besin zehirlenmeleri meydana gelir.
• Sağlam, zedelenmemiş, bozuk olmayan besinler seçilmeli ve satın alınmalı
• Besinlerin hazırlanma, saklanma ve servis edilmeleri sırasında hastalık etmeni mikroorganizmalar ile kirlenmesi önlenmeli
• Hastalık yapabilecek şüpheli besinler, özellikle küflenmiş olanlar yenilmemeli
• Zehirli mantarları gözle ayırt etmek mümkün olmadığı için kültür mantarları dışında mantar tüketilmemeli

Yiyeceklerimizin vitaminini nasıl koruyabiliriz?

Yediğimiz besinlerden farklı vitaminler alırız ve bu vitaminler bizim sağlıklı yaşamamızı sağlar. Peki bu besinleri yerken o vitaminleri alabiliyormuyuz? Hayır. Çünkü bazı besinleri çiğ yiyerek, bazılarını pişirerek, bazılarının kabuklarıyla yiyerek vb. yöntemlerle almamız gerekiyor. Bunları bilmezsek o besinde bulunan vitaminden yararlanamamış oluruz.

İşte yiyeceklerdeki vitaminleri korumak için birkaç ipucu:

1. Aşırı pişirmeyin.
2. Sebzeleri haşlarken suda çözünen vitaminlerin önemli miktarı haşlama suyuna karışır. Bu suyu atmayın, çorbalarda veya yemeklerinizde kullanın. Sebze ve meyveleri çok az suyla haşlayın.
3. Kızartmak ve fırında pişirmek, vitaminlerin neredeyse tamamen yok olmasına yol açar.
4. Sebze ve meyvelerin vitamin içeriğinden maksimum şekilde yararlanmak için en doğru yöntem, çiğ veya buharda az pişirerek yemektir.

C Vitamini Grubu ve Faydaları

C VİTAMİNİNİN BAŞLICA ETKİLERİ
Doku bağlarını tutan ana protein maddesi -diş etlerinin, damarların, kemiklerin, diş büyüme ve onarımı için gerekli- olan kolajeni üretmek ve bağışıklık sistemi, sinir sistemi, hormonlar ve besinlerin emilim fonksiyonlarına (E vitamini ve demir gibi) destek olmaktır. Göz merceği ve akciğer gibi yapılarda antioksidan olarak çalışır.

SOĞUK ALGINLIĞINA KARŞI

Vitaminler hakkında genel bilgiler

Vitaminler vücudumuzun metabolik olayları için gerekli olan organik bileşiklerdir.Eksiklikleri halinde vücudumuzda birtakım problemler meydana gelir.Vitaminle vücudumuzda sentez edilemezler veya pro-vitaminlerden sentez edilirler.Bu nedenle genelde dışarıdan alınmalıdırlar.

Vitaminleri dışarıdan direk olarak veya pro-vitamin( vitamin ön maddesi) olarak alırız.Vitaminleri direk olarak kullanırız.Pro -vitaminler ise vücudumuzda vitamine dönüştürürüz(yani aktif hale getiririz).

Vitaminler 2 ye ayrılırlar
1-Yağda eriyenler
2-Suda eriyenler

Ayçiçeği Çekirdeğin Faydaları

BİLGİ:

Ayçiçeğinin çerezlik olarak kullanımı gerek ülkemizde, gerekse dünyanın değişik ülkelerinde oldukça yaygın olup, birçok ülkede insanlar tarafından en fazla tüketilen çerez konumundadır.

Bileşiminde bedende yağların ekşimesini önleyen E vitamini vardır. Bütün gün yüzünü güneşe veren bu çiçeğin tohumlarında ayrıca pek az bitkide rastlanan D vitamini de bulunur. Bilindiği gibi D vitamini bedenin kalsiyumu ve fosforu daha iyi kullanmasını sağlar.

E vitamini grubu ve Faydaları

E Vitamini grubu:

Buğday, tohumlu besinler, soya fasülyesi yağı, arı sütü, ceviz, marul, tere, kereviz, maydanoz, ıspanak, lahana, mısır yağı, mısır, yulafta

FAYDALARI:
* Hücrelerin oksidatif tahripten korunması,Hücrelerin daha uzun yaşamasını ve yenilenmesini sağlar .
* LDL'nin oksidasyondan korunması
* Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi
* Göz merceği, sinir dokusu, kan damarları, kıkırdak vb. özel dokuların oksidatif tahribinin azaltılması

Soğuk günlerin sağlıklı besini

Her yaş grubu için soğuk günlerin en güzel besini sütün bol bol tüketilmesini öneriyor. Uzmanlar, vücut direncinin azaldığı soğuk günlerde çocukların günde 1 bardak, yetişkinlerin ise 2 bardak ılık süt içmeleri halinde bir çok hastalıktan korunacağını belirtiyor.

Sütün organizmanın büyüme ve gelişimi için gerekli olan besin öğelerinin tamamına yakınını içerdiğini belirten uzman Dr. Hüsnü Yeşil, sütün sayılmayacak kadar faydaları olduğunu dile getiriyor. Yeşil, Hacettepe Üniversitesi'nin yaptığı bir araştırmaya göre bir bardak sütün 5 -6 yaşındaki bir çocuğun günlük besin ihtiyacının yarısını karşıladığını kaydediyor. Bir bardak sütte B12 vitamininin yüzde 98'ini, fosforun yüzde 55'ini, kalsiyumun yüzde 52'sini, B2 vitamininin yüzde 44'ünü karşıladığını kaydeden Yeşil, "Bu çok değerli besinden çocuklarımızı mahrum etmemeliyiz. Yaz aylarında çocuklar dondurma gibi besinlerle sütten faydalanıyor. Ancak kış aylarında dondurma tüketimi azalıyor.

İşte temel besin sütün bilinmeyenleri...

Süte, un ve nişasta katılarak daha yağlı görünmesi sağlanıyor. Tütte yapılan bu akıl almaz hileler ölüme götürüyor. İşte temel besin sütün bilinmeyenleri...

Gözümüzü açar açmaz tanıştığımız süt ve süt ürünleri, 7'den 70'e herkesin vücudu için gerekli olan bütün besinleri barındırıyor. Büyüme ve gelişmenin temel yapı taşını oluşturuyor, içerisinde kalsiyumun yanı sıra, potasyum, fosfor ve protein bulunuyor. Ancak, yapılan akıl almaz hilelerle, büyümenin temeli süt ve süt ürünleri öldürücü bile olabiliyor. Süte un ve nişasta karıştırıldığını söyleyen Medical Park Göztepe Hastanesi Diyetisyeni Hülya Çağatay, süt ve süt ürünlerinde yapılan hilelerin, besin zehirlenmelerinin en önemli nedeni olduğunu, yapılan hilelerin ölümlerle sonuçlanan rahatsızlıklara bile sebep olduğunu söyledi.

BAKTERİLER YOK OLUYOR
Diyetisyen Hülya Çağatay, akıl almaz hileleri ise şöyle sıraladı
* Sütü daha yağlı kıvamda göstermek için un ve nişasta katılıyor.
* Bakteriyel faaliyeti önlemek için formaldehit, borik asit, hidrojen peroksit gibi bakteri öldürücü özellikte maddeler katılıyor. Bu maddeler zararlı bakterileri yok ederken yararlı olanları da yok ediyor.

Sağlıklı yemek pişirmenin 25 püf noktasını bilmek ister misiniz?


“Ne yemek pişireceğim”. Ev hanımı iseniz her gün ne yemek pişireceğinizi düşünmekten sıkılmış olabilirsiniz veya evde farklı yaş gruplarından bireyler varsa ve hepsinin özel istekleri varsa işiniz zor.

Sağlıklı beslenme ilkelerini gözetiyorsanız bu 25 öneriye mutlaka göz atın.

ORGANİZE OLMAK
Mutfağınızda sağlıklı yemek pişirme temel prensipse, lezzet ve sağlığı aynı anda yakalamakta güçlük çekiyor da olabilirsiniz. Ayrıca bir de kilo vermeye çalışıyorsanız mutfakta ne pişireceğinizi organize etmek iyice zorlaşmış demektir.

BESİNLERİ DOĞRU PİŞİRİYOR MUSUNUZ?
Mutfakta daha düşük yağ ve kalori için sağlıklı beslenme genel ilkelerini ve evdeki çocukları da düşünerek 25 farklı öneri hazırladık.

Beslenme-Sağlık Durumu Nasıl Değerlendirilir?

BESLENME-SAĞLIK DURUMU NASIL DEĞERLENDİRİLİR?

Beslenmeye bağlı problemleri tanımlamada bazı tahmin metodları kullanılmaktadır.Belirli bir vitamin yetersizliği gibi bir beslenme problemini genellikle aşağıda belirtilen nedenlerden dolayı ayırt etmek zor olmaktadır.

-Bir besin öğesinin yetersizliği,genellikle diğer besin öğesi yetersizlikleri ile beraber oluşabilir.
-Tek bir besin öğesi yetersizliğinin belirtileri,çeşitli besin öğeleri yetersizlikleri belirtileri ile benzer olabilir.
-Diyet problemlerine psikolojik faktörler de katkıda bulunabilir.

Anket

Sitemizle nasil tanistiniz?:

Son yorumlar

İçeriği paylaş