mantar çeşitleri

warning: Creating default object from empty value in /home/lezzet/domains/lezzetvadisi.com/public_html/modules/taxonomy/taxonomy.pages.inc on line 33.

Ölüm Melegi (Köygöçüren, Evcikkıran)

Ölüm melegi adı verilen bu mantar (Amanita phalloides)
(Köygöçüren, Evcikkıran da denilmektedir.)

Gelin mantarı (Al Sinekci Mantarı)

Zehirli mantarlar içinde yer alan al sinekci mantarı (Amanita muscaria)halk arasında gelin mantarı olarakta bilinir.İbotenik asit, müsimol gibi zehirli bileşikler içeren zehirli bir mantardır.

Bu mantardan yenildiginde Pantherina sendromu zehirlenmesine yol açar. sebeb oldugu delilik krizleri 4-6 saat sürer.

Pullu mantar

Pullu Mantar (Polyporus squamosus)
Polyporaceae familyasından bir mantar türüdür. Şapka 5-60 cm genişliğinde, yarım şapka, yarı daire yada huni gibi, açık sarı bir zemin üzerinde, konsantrik olarak bulunan kırmızı esmer pulları vardır.

Pullu mantar özellikleri

Kısa, kalın ve yana kaymış bir sapı vardır (5-10 mm). Sporları beyaz, elipsoid, 10-15x4-5 m. Genç üreme organı sulu ve çok lezzetli bir yenen mantardır. Tadı yeni soyulmuş salatalığı anımsatır ve un gibidir.

Borazan mantarı

Borazan mantarı (Craterellus cornucopioides)Siyah rengi nedeniyle yabancı dillerde "Ölüm Borazanı" diye isimlendirilsede zehirli bir mantar değil, tadı, aroması da son derece hoştur.rengiyle, şekliyle ilginç bir mantardır.

Bu mantar, sarıkız (chantarel) mantarının akrabasıdır. Sarıkız mantarından boyut olarak daha ufak, rengi de siyah. Artebella'nın ürünlerinin içinde kuru ve taze olarak yer alıyor. Özellikle balık yemekleriyle son derece uyumlu bir mantar Borazan mantarıdır.

Yumurta mantarı

Yumurta mantarı (Cantharellus cibarius ) Cantharellaceae ailesinden lezzetli bir mantar türüdür.

Şapkası sarı veya turuncu renkli ve huni şeklindedir. Sonbahardan ilkbahara kadar genelde yaprak döken ağaçların yoğun olduğu ormanlarda bolca bulunur. Gerçek anlamda lamelleri yoktur, sapının alt bölümünden şapkanın ucuna kadar uzanan buruşuk yapı Chanterellus cibarusun ayırdedici bir özelliğidir. Spor baskısı pembemsi beyazdır. Genelde larva barındırmaz.

İmparator (sezar)mantarı


İmparator mantarı (Amanita caesarea), Amanitaceae familyasından yenilebilen bir mantar türüdür. "imparator mantarı", yada dünya genelinde anıldığı gibi "Sezar mantarı" adını ta eski Roma İmparatoru Sezar'ın (Julius Caesar) adından almış olmalıdır. Sezar, Brütüs tarafından öldürülene kadar bu leziz mantarın tadına epey bakmış olmalıdır.

Karakız mantarı

Karakız mantarı (Tricholoma terreum)
Batı Karadeniz Bölgesin de Karaböcü vs gibi adla bilinen yenen mantar çeşitlerindendir.

Karakız mantarı Sivri yapraklı ağaçların bulundugu bölgelerde yetişir ve nemi çok sever..
..yol kenarlarında, çiğnenmiş olan otlaklarda, parklarda da yetişir. Kalkerli topraklarda Eylül, Ekim ve Mayıs aylarında kümeler halinde görülür.

Bal mantarı

Bal Mantarı (Armillaria mellea) İstanbul civarında (Belgrat ormanı) yetişir. Yenen bir türdür.

Kar çanı mantarı

Kar Çanı(Hygrophorus chrysodon)mantarının özellikleri

Çap 3-7 cm genişliğinde, Plano için dışbükey-dışbükey, genellikle düşük umbo ile; marjı ilk önce inrolled, sarımsı tanecikler ile tüylü; zaman, dağınık sarı tanecikler beyaz nemli yapışkan yüzeyi, ikinci disk olarak konsantre; eti kalın, , beyaz yumuşaktır.

Solungaçları decurrent, balmumu, beyaz, dağınık sarı kenarları bazen uzaktır.

Anket

Sitemizle nasil tanistiniz?:

Son yorumlar

İçeriği paylaş