zehirli mantar

Yalancı Dede Mantarı (Lepiota bruneoincarnata)

Yalancı dede mantarı (Agaricales/Lepiotaceae)olarak bilinen bu mantar tehlikeli ve öldürücü bir mantardır. Halk arasında "dede mantarı" olarak bilinen yenilebilir mantarlar ile karıştırılabilir.

Şapka, 3,5 cm çapında küremsi, biraz dışbükey, mantar olgunlaştıkça düzlemsel bir hal alır. Kenarları ince olup, eğik değildir. Kutikül yapışık kurudur. Şapkanın merkezinde konsantrik durumlu kestane renkli pullar bulunması tipik olup, şapkanın rengi kırmızımsıdır.

Ölüm Melegi (Köygöçüren, Evcikkıran)

Ölüm melegi adı verilen bu mantar (Amanita phalloides)
(Köygöçüren, Evcikkıran da denilmektedir.)

Gelin mantarı (Al Sinekci Mantarı)

Zehirli mantarlar içinde yer alan al sinekci mantarı (Amanita muscaria)halk arasında gelin mantarı olarakta bilinir.İbotenik asit, müsimol gibi zehirli bileşikler içeren zehirli bir mantardır.

Bu mantardan yenildiginde Pantherina sendromu zehirlenmesine yol açar. sebeb oldugu delilik krizleri 4-6 saat sürer.

Agulu Mantar (Omphalotus olearius)

Omphalotus olearius (Agaricales/Tricholomataceae)

Zehirli mantar çeşitlerinden olan agulu mantar, yurdumuzda yetişen "Cüce kız, Meşe mantarı, Horoz mantarı" olarak tanınan Cantharellus cibarus ile karıştırılıyor. Fakat bu tür daha yumurta sarısı renkli, üzeri yağlımsı gibi, lamellerinin çatallı ve aralarının birleşmiş olmasıyla ayırt edilir.

Zehirli Mantarlar



Ülkemizde Yemek olarak yenilebilen mantar çeşitlerinin yanısıra tür olarak sayıları 70 civarında olan ve çeşitli toksik madde içeren makromantar vardır. Gelişme dönemlerinde bu mantarların bilinçsizce toplanarak yenmesi ile zehirlenme olayları görülmektedir. Bu zehirlenmelerin bazıları ucuz atlatılırken, bazıları da üzücü ölümlere yol açmaktadır.