Peynir Tüketimi ve Saklama Yöntemi

Satin almakla is bitmiyor, her sekilde dikkat ettigimiz gibi hele helede peynirde de sagligimiz acisindan cok dikkat etmeliyiz.
Nasil saklamaliyiz, nasil tüketmeliyiz, saglik acisindan uygun olani nedir?

DİKKAT EDİN!
Alırken, saklarken, yerken, bunları unutmayın !Beyaz peynir çok fazla gözenekli ise de alırken bir kez daha düşünmenizde fayda var. Gözeneklerin fazlalığı, asitli süt kullanıldığını göstermektedir.Beyaz peynir ambalajına fazla su salmışsa bu peynirin yeterince olgunlaşmadığını göstermektedir.Tadıldığında çok fazla ekşilik veren beyaz peynirden kaçın. Ancak ekşi oranı çok az olan peynirde yoğurt kültürünün kullanılmış olabileceği aklınızdan çıkmasın.

Bildiğimiz Taze kaşar peyniri açık sarı renkte, homojen yapıda, süt kokulu, kolay dilimlenebilir ve az tuzlu olmalıdır.

Dil peyniri az tuzlu olmalı ve lif lif ayrılır.Peynir, ışıksız ortamda (buzdolabında, sebzelik gözünde) saklanmalı ve sağlığnız için özen göstermelisiniz.
Peynir hemen tüketilmeyecekse, kendi ambalajında saklanmalı. Ambalajı açıldıktan sonra da kesinlikle saklama kabında ya da ambalaj malzemelerine sararak korunmalı. Aksi takdirde peynir nemini kaybeder, aroması ve lezzeti gidecektir.

Beyaz peynir; ambalajı açıldıktan sonra, içme suyuna, yumurta yüzecek kadar tuz eklenerek hazırlanan sıvı karışımda saklanabilir. Böylece peynirin olgunlaşma süreci de devam edecektedir.Peynir dilimlere ayrılmadan saklanmalı ve bu şekilde dış ortamla teması en aza indirilir.

Kabuklu peynirler (eski kaşar gibi), kabuğu temizlenmeden saklanmalı, temizleme işlemi peyniri tüketmeden hemen önce yapılmalı.

Krem peynirler mutlaka kendi ambalajının içinde ve kapağı kapalı olarak saklanmalı.

Kızartma peynirler tüketilmeden önce 4-5 saat suda bekletilerek tuzu alınır.

Peynirlerden,Beyaz peynir dışındaki peynirler yıkanmaz, su ile temas peynirin lezzet ve aromasını zok eder.

Beyaz peynirleri keserken, bıçağı ıslatmak peynirin düzgün kesilmesini kolaylaştıracaktır.