İstiridye mantarı (kavak mantarı)

İstiridye Mantarı(Pleurotus ostreatus), kavak mantarı,yaprak mantarı,Lamelli Soluk İstiridye mantarı ((pleurotus pulmonarius) olarak çeşitleri ve isimleri vardır..

İstiridye şeklinde olması nedeniyle 'istiridye mantarı' ismi verilen bu mantar türü, dünyanın pek çok yerinde yaprağını döken ağaçlar üzerinde kat kat salkımlar şeklinde büyür. Sıklıkla talaş ya da saman ortamında oldukça kolay büyüyebilen popüler mantarlardan biridir. Hoş bir koku ve damak tadına sahiptir.
kültür mantarı olarak da yetiştirilebilen çok az sayıdaki mantarlardan biridir. Sapı şapkasına göre eksantriktir. Yani sap ile şapka bir merkezli değildir. Bu tür mantarlar genelde doğada çok az sayıdadır.

Çürümemiş ağaç artıkları, talaş, her çeşit selüloz kaynağı (nemlendirilmiş kağıt mendil bile olur), istiridye mantarı için uygundur. Reçineli ağaç artıklarında gelişmesi ve verimi daha azdır. Kütükte yetiştiricilik yapacaksanız, kütük üzerine matkapla delikler açıp, bu deliklere mantarın miselyumundan ekmeniz gerekir. Kütüğün alt kısmını su dolu bir kabın içerisine günde 3-5 saat daldırmanız nem ihtiyacını karşılayabilir.

İstiridye mantarları (pleurotus) yaşamlarını çürükçül yada parazit olarak ağaçlarda yada ağaç kütükleri üzerinde sürdürürler.

Pleurotus ostreatus : Şapka gri den siyaha adar ışık yoğunluğuna bağlı olarak değişmekte, kış şartlarına uygundur.

Mantarın lezzet açısından farklıdır.Pazarda adına istiridye mantarı da denilmektedir. Farklı yemeklere farklı tatlar katmaktadır. Soba üzerinde veya mangalda közlenerek yenilebilir. Meze yapımında da kullanılmaktadır. Çorbasına harika olur..

Üretimi diğer mantarda olduğu gibi zahmetli olmasına karşın ekonomik olarak biraz daha karlıdır iyi bakıldığında verimde ciddi kilolar elde etmek mümkün. Kilo fiyatı 5–7 ytl civarında pazarlarda ve marketlerde yer almaktadır.

istiridye (kavak mantarı)Mantarının Faydaları

İstiridye mantarının içindeki yağ oranının düşük olması nedeniyle kalbe iyi geldiği, kolesterolü düşürdüğü ve bu nedenle de bitkisel protein deposu olduğu ifade edildi.

(cihan)Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi'nde test edilip, üreticiler tarafından ekilen kavak mantarı üreticilere yeni ekmek kapısı olacak. Besleyici özelliği ile iyi bir gıda türü olduğu belirtilen kavak mantarının, nemli ortamda zahmetsizce yetiştirilebildiği ifade edildi.

OMÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aysun Pekşen, kültür mantarına olan ilginin son zamanlarda hayli arttığını, zahmetsiz ve bölgenin nemli olması nedeniyle herkesin rahatlıkla yetiştirebileceğini savundu. OMÜ Ziraat Fakültesi bahçe bitkilerinde mantar yetiştiriciliği çalışmalarının 1990'dan itibaren sürdürüldüğünü belirten Pekşen, "Bu seneki çalışmamız arasında özellikle istiridye mantarı ya da halk arasında kavak mantarına ağırlık verdik. Özellikle öğrencilerin teorik bilgilerinin yanında, pratik bilgi almalarını sağladık." dedi.

Kültür mantarı denince vatandaşın aklına beyaz şapkalı mantar geldiğini hatırlatan Pekşen, şu bilgileri verdi: "Son zamanlarda piyasada kavak mantarı görmek mümkün ve yetiştirilmesi de çok kolay. Besleyici özelliği ile son dönemde kültür mantarına ilginin arttığını görüyoruz. Kavak mantarı ağaç kütüklerinin yanı sıra sap, saman gibi materyaller üzerinde rahatlıkla yetiştirilebiliyor.

Tanıtımının artmasıyla birlikte halkın damak tadına uygun bir lezzet olduğunu düşünüyoruz. Çalışmalarımız bu yönde devam ediyor. Şapkalı mantara göre yetiştiriciliği kolay. Her türlü hastalıklara dayanımı yüksek. Beyaz şapkalı mantarlarda hastalıklarla mücadele oldukça sıkıntı oluşturuyor. Güçlü ve dayanıklı yapısı ile halk arasında iyi bir pazar bulacağına inanıyoruz. Tamamıyla doğal koşullarda yetiştirilmiş ve organik olarak yetiştiriliyor."

Mantar üreticisi Hakkı Karaman ise ağaç kütükleri üzerinde 7 -8 aylık bir deneme ile verimli sonuç aldıklarını, talebi karşılamak için üretimi artırmaya yönelik çalışma başlattıklarını söyledi. Kavak mantarı için pazar sıkıntısı yaşamadıklarını, üretimi çoğaltıp, piyasaya bol miktarda sunmayı hedeflediklerini belirten Karaman, "OMÜ'nün tohum ve teşviki ile bu işin üstesinden gelip, ilçemizde patentli, sürekli pazarını sağlayabileceğimiz bir ürün haline getireceğiz. Şimdiden 7- 8 aile yetiştirmeye başladı. 12 ay verim alabilirsek, bu bölgede aileler tarafından yetiştirilmesi çok kolay olacak." açıklamasında bulundu.

Karaman, kavak mantarı yetiştirme projesine OMÜ Ziraat Fakültesi'nin yanı sıra 19 Mayıs Kaymakamlığı, ilçe belediyesi ve ilçe tarım müdürlüğünden ciddi destek aldıklarını vurguladı.

Yapılan araştırmalarda iltihaplanmayı engelleyici aktivitesi antibiyotik, antiviral, bağışıklığa etkisi ve kanseri engelleyici aktivitesiyle çok sayıda hastalıkların tedavisinde rol aldığı ifade ediliyor. Kavak mantarı, kolesterolü düşürücü özelliğiyle yemeğinin her çeşidinin önemli olduğu kaydediliyor.

İstiridye mantarı (kavak mantarı) yorumları

  • Image Description
    Ümit
    09.09.2011

    Mantar üretimimiz ve kompost satışımız mevcuttur.Bu işe girmek isteyenlere gerekli desteği sağlamaktayız.
    Bilgi almak ve daha detaylı bilgi sahibi olmak için marmaramantar.com adresini ziyaret edebilir bizlere ulaşabilirsiniz.
    Saygılarımızla
    Marmara Mantar

  • Image Description
    misafir
    19.11.2011

    mantar üreten ve mantar üretmeyi düşünen tüm arkadaşlar ben nemlendirme makinesi üretiyorum bu makine üretim odanızı tamamen otomatik olarak elektronik bir kontrol sistemiyle istediğiniz nem oranında nemlendirmendirmenizi sağlar %95 e kadar istediğiniz nem derecesini sağlar ne kadar nem ihtiyacınız varsa o kadar nemi otomatik üretip odanızı nemlendirir istediğiniz nem oranında sabit olarak odanın nemlenmesini sağlar ilgilenen arkadaşlar ismailye@mynet.com yada 0532 4777345 nolu telefondan bana ulaşabilirler hayırlı işler ve hayırtlı günler.

  • Image Description
    ROYAL MANTAR
    26.01.2012

    İSTİRİDYE MANTARI
    * Paket
    * Dökme

    KÜLTÜR MANTARI
    * Paket
    * Dökme
    * Salamura

  • Image Description
    İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği
    06.02.2012

    Merhaba, sitenizdeki bilgiler çok güzel ve yerinde. Firmamız istiridye mantarı üretimi yapmak isteyen kişilere anahtar teslim üretim tesisi kurabilmektedir. Detaylı bilgi için istiridyemantari.net sitesinden bize ulaşabilirsiniz.

    Çalışmalarınızda başarılar dileriz.

  • Image Description
    Royal Mantar
    12.02.2012

    istiridye mantarı kültür mantarı alım satımı yapılır...

    ROYAL MANTAR
    Sağlık, lezzet ve tecrübe ROYAL MANTAR’da bir araya geldi. Her geçen gün büyüyen ve güçlenen ROYAL MANTAR, kalite sertifikaları ile size güvenilir çözümler sunuyor.
    Yüksek Kapasite, Hızlı Dağıtım
    Aylık 120 ton kapasiteli mantar tesislerinde, hijyenik bir ortamda paketlenen mantarlar, müşterilere tek elden dağıtılarak, hızlı ve güvenli bir şekilde yerine ulaştırılmaktadır.

    Farklı ihtiyaçlara cevap vermek amacıyla geniş bir ürün portföyü sunan Royal Mantar; paket kültür mantarı, dökme kültür mantarı, salamura kültür mantarı, konserve kültür mantarı ve daha birçok mantar çeşidi ile hizmetinizde...

  • Image Description
    Murat Aslan
    15.05.2012

    Türkiye'nin her yerine istiridye mantarı satılır.İlgilenen arkadaşlar bana mail veya telefon numaramdan ulaşabilir. 05449072466 - izmirmantar@hotmail.com

  • Image Description
    ROYAL MANTAR
    16.05.2012

    KOMPOST VE İSTİRİDYE MANTARI SATIŞI...
    ROYAL MANTAR

    İstanbul – Ağva’ daki tesislerimiz günde toplam 30 ton istiridye mantarı kompostu ve 1.000 m2 kapalı alanda günde tam 1 ton istiridye mantarı üretim kapasitesine sahiptir.

    Makina yatırımları ve yüksek kalitesi ile Royal Mantar, istiridye mantarında öncü kuruluşlardan biri olma yolunda ilerlemektedir. Gün geçtikçe artan üretici sayımızla 2013 hedefimiz, İstanbul’da günlük 10 ton mantar üretimi yapmaktır.

    KOMPOST iyi pastörize edilmedikçe ve içindeki zararlılar yok edilmedikçe mantar üreticisine büyük zararlar vermektedir. İyi pastörize edilmemiş kompostlarda çeşitli hastalıklar meydana gelir. Zararlılar yok edilmediğinde mantar misellerine zarar vermektedirler. Mantar üretiminde kullanacağınız kompostu mutlaka güvenilir fabrikalardan alınız!
    Fabrikamızda ürettiğimiz kompost ana hammaddelerimiz SAMAN - TALAŞ ve KEPEK'ten oluşmaktadır. Herhangi bir bitki atığı (işlenmiş pamuk atığı) kesinlikle kullanmamaktayız.

    irtibat: 0216 364 65 35 - 0533 571 71 10 - 0544 530 29 92

  • Image Description
    yudum
    15.08.2012

    istanbul çatalcada istiridye mantarı üretmekteyim günlük 300 kg ilgilenenler 0532 2737549

  • Image Description
    yücel
    15.08.2012

    merhaba ekim ayında ankarada günlük en az 200 kg ile 400 kg arası istiridye mantarı toplayacağız, mantarımız 1. sınıf olup toptan verilecektir satın almak isteyen arkadaşlar bana bu telefon numarasından ulaşabilirler ; 0 532 583 70 80

  • Image Description
    sinan çelik
    12.10.2012

    siz yerinizi bulun biz iç mekanınızı a-dan z-ye kurulumunu yapalım.
    geçmeli raf sistemleri
    sulama ve su tesisatı
    otamatik sulama ve nemlendirme sistemi
    klima
    havalandırma
    ışıklandırma ve elektrik tesisatı

    05376109969

  • Image Description
    misafir
    19.11.2012

    MİSELbulunur 18kg torba 100tl misel (tohum)ihtiyacı olanlar 05397327910 nolu telefondan ulaşabilir kargo alıcıya aittir teslimat 3 iş günüdür. Kaynak: Kültür mantarı yetiştiriciliği ve pazarlaması kahramanbatuk@hotmail.com

  • Image Description
    ibrahim
    26.02.2013

    Denizli merkezde yaprak mantarı ve kompostu üretimi yapmaktayım Kompost satışımız mevcut olup kg fiyatı sarmış 70 krş normal 50 kuruştur(bu sektörle ilgili bilgi almak isteyen arkadaşlara yardımcı olunur) ibrahim 0 555 420 74 73

  • Image Description
    misafir
    03.03.2013

    ben bursada mantar ticareti yapıyorum bana istirdye mantarı ve kültürü mqantarı fiyatları gönderirmisiniz 05373716625 tel numaram

  • Image Description
    misafir
    13.03.2013

    arkadaşlar 20 m2 bir yerim var yükseklik 3 mt yakın burda istidye mantarı yetiştirmeye kalsam haftada 100 kg alabilirmiyim maliyeti kurtarır mı

  • Image Description
    burak
    30.03.2013

    kültür mantarı yetiştirmek istiyorum kompost fiyatlarını bana mail olarak atarsanız sevınırım kompostun içine mantarlar ekılı olarakmı gonderılıyor?