küresel kriz

Krize teselli "çikolata"

Küresel ekonomik kriz, tüketicileri daha düşük maliyetli lükslere yöneltti. Anlaşılan o ki, kriz ortamında hayat güçleştikçe gitgide daha çok insan teselliyi çikolatada arıyor.

İsviçre’nin başlıca üretim kollarından çikolata sektörü büyüme eğiliminde. Üreticiler 2008 yılında hem satış miktarında hem de ciroda artış olduğunu, eğilimin 2009’da da sürdüğünü söylüyor. İstatistikler de İsviçre çikolatasının hem içeride hem dünya genelinde satış rekoru kırdığını doğruluyor.

İsviçre Çikolata Üreticileri Derneği (Chocosuisse) Başkanı Franz Urs Schmid, durumdan çok memnun olduklarını belirtiyor.

Bunun bir açıklaması, çikolatanın içerdiği ve mutluluk hormonu olarak adlandırılan seratoninin salgılanmasını kolaylaştıran maddeler olabilir. Anlaşılan o ki, kriz ortamında hayat güçleştikçe gitgide daha çok insan teselliyi çikolatada arıyor.

Bir İsviçreli tüketici, “Ufacık bir parça çikolata bile iyi hissettiriyor ve bu hissin kolay ödenebilir bir bedeli var” diyor. Bir diğeri, çikolatayı tükettiği gıda gruplarının içinde özel bir yere koyduğunu ve başka harcamalarında kesintiye gitse de, çikolataya para harcamaya çalışacağını söylüyor.