Lezzet Vadisi

Hicret Lezzet Vadisi Beslenme, Yemek Tarifleri, Alternatif Tıp ve Sağlık Sayfası

Sabah Çiyi Pastası



Merhabalar

Klasik tariflerinden oldukça farklı, hem pasta hem kek kıvamında görüntüsü itibarı ile nasıl yani dedirten bir pasta tarifi var sırada.

Nefis yemek tarifleri sitesinde gördüğüm ve ne zamandır yapmak isteğim bir tarifti, kendime göre değişiklikler uygulayarak yaptım şöyle ki; orjinal tarifte iç dolgusunda süzme peynir kullanın diyordu ama tuz tadı alınır diye iç dolgusunu değiştirdim. Birde kremasında labne vardı ben krema kullandım. Sonuçtan memnun kaldım gönül rahatlığı ile denemenizi önerebilirim :)

Gelelim ismi kadar değişik tarifmizin yapımına;

Midye yemeden önce bir kere daha düşünün !

Kirli sulardan toplanan midyeler çok riskli..

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oya Okay, "İstanbul Boğazı’nda Büyükdere’den başlayarak Beşiktaş’a kadar, özellikle de İstinye’de önemli ölçüde kimyasal kirlenme var" dedi.

Okay, Münih Teknik Üniversitesi ile ortaklaşa yürütülen TÜBİTAK destekli "İstanbul Boğazı’nda Kirlenmenin Etkileri" projesi hakkında bilgi verdi. İstanbul Boğazı’nın yıllık ortalama 50 bin geminin geçmesi nedeniyle önemli bir uluslararası su yolu olduğunu belirten Okay, ayrıca Boğaz’ın Akdeniz ve Karadeniz ekosistemlerini birleştirmesi nedeniyle biyolojik yaşam açısından da önem taşıdığını söyledi. Okay, bu noktadan hareketle boğaz kirliliğinin ortaya çıkarılması için yaklaşık 1,5 yıl önce bir çalışma yapmaya karar verdiklerini, Nisan 2009’da bitmesi öngörülen projenin sonuçlarının değerlendirilme aşamasında olduğunu bildirdi. Amerikan Çevre Koruma Ajansı’nın (EPA) denizdeki yaşamı tehdit eden en önemli kökenli poliaromatik kirleticiler olarak birtakım ağır metalleri ve petrol ya da yanma hidrokarbonları (PAH) ve kalıcı (dayanıklı) bazı organik kimyasalları gösterdiğini aktaran Okay, bu kimyasalların belirli seviyeler aşıldığında toksik veya kanserojen etkilerinin olduğunu kaydetti.

Beze (kaymak ) Tarifi


Çocukluğumuzdan gelen bir lezzetdir kaymak ..bir köpük kurabiye çeşidi aslında.. biz adına kaymak diyoruz yıllardır ama bir çok yerde beze denilmeye başlanmış bizde beze kaymak diyelim siz hangi ismini biliyorsanız artık :)

Yıllar önce merak edip denemiştim farklı yapımını ama olmamıştı..püf noktaları olan ve dikkat isteyen bir tarif.. aslında yapımı kolay ..Yeniden farklı bir şekilde yaptım gerçekten güzel oldu..

Yumurtayı Nasıl Yemeliyiz?

Prof. Dr. Bingür Sönmez´in yumurtayı yasakladığı hastalarından özür dilemesinden sonra daha rahat bir şekilde yumurta yemeye başlayan vatandaşlar, bu sefer pişirme yöntemini tartışmaya başladı.

Yumurta yağda mı kızartılmalı, yoksa kaynatılarak mı yenmeli? Bu soruya cevap veren İzmir Özel Şifa Hastanesi Diyet Uzmanı Elif Çakırca, yumurtanın kaynatılarak veya yağsız teflon tavada pişirilerek yenmesi gerektiğini söyledi.

Rafadan yumurtaya sıcak bakmayan Çakırca, fazla pişirilen yumurtanın sarısının etrafında meydana gelen yeşil halkanın yumurtanın bayatlığını gösterdiğini vurguladı. Elif Çakırca, "En iyi yumurta, içindeki biotin vitamini pişecek şekilde 10 dakika kısık ateşte pişirilen yumurtadır." dedi.

Elmalı Kurabiye Tarifi (Resimli Anlatım)



Malzemeler

125 gr. tereyağı veya margarin(oda sıcaklığında)
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı şeker
1 su bardağı buğday nişastası
1 yumurta
3-3.5 su bardağı un
1 paket Kabartma tozu
1 paket vanilya

İÇ MALZEMESİ
4 adet elma
4 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tarçın
1 çay bardağı ceviz

Elmalı Kurabiyenin Yapılışı

Çayın bilmediğimiz faydaları

ABD'li diyetisyen sudan sonra en çok tüketilen içecek olan çayın yararlarını ortaya çıkardı.

ABD’li diyetisyen Mark Ukra’nın dünyada sudan sonra en çok tüketilen içecek olan çayın yararlarını anlattığı Çay Diyeti kitabına göre kırmızı etin kanser riskini azaltmanın en iyi yolu, pişirmeden önce çayda bekletmek. Alkolden önce içilen çay da akciğerin zarar görmesini engelliyor.

Amerikalı beslenme uzman Mark Ukra’nın yazdığı Çay Diyeti (The Ultimate Tea Diet)) isimli kitap, başta ABD olmak üzere tüm dünyada büyük ilgi gördü. Adı Dr. Çay’a çıkan Çin asıllı Ukra’nın ailesi 200 yıldır çayla uğraşıyor. Çay ile ilgili bilim dünyasının yaptığı tüm araştırmaları inceleyen bu kitapta toplayan Dr. Çay’a göre, Türk kültüründe büyük yeri olan çayın faydaları saymakla bitmiyor.

Erik sağlık küpü - faydaları

Eriğin, karaciğer, kalp, böbrek ve romatizma hastalıkları ile sindirim sistemi rahatsızlıklarına iyi geldiği bildirildi. Uludağ Üniversitesi (UÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Utku Çopur, eriğin, sahip olduğu zengin vitamin içeriği, çeşitli hastalıklara karşı gösterdiği olumlu etki ve düşük
kalorisi nedeniyle çok faydalı bir meyve olduğunu söyledi.

Eriğin düşük kalorisi nedeniyle diyet uygulayan kişilerce de tercih edilen meyvelerin başında geldiğini, iklim açısından çok şanslı olan Türkiye'de ilkbahardan yaz sonuna kadar çeşit çeşit erik bulmanın mümkün olduğunu ifade eden Prof. Dr. Çopur, ''Bugün Türkiye'de yetişen eriklerin bir kısmı yerli, bir kısmı da yabancı çeşitlerdir.
Türkiye'deki en tanınmış erik çeşitleri, 'can', 'papaz', 'mürdüm' ve 'tatlı üryani' erikleridir. 'Can eriği', genellikle yeşil olarak tüketilir. Bu tüketim şekli ülkemize özgüdür'' dedi.

Dondurulmuş limonun şaşırtıcı faydası


Restoranlardaki çoğu bilinçli tüketiciler limonun tamamını kullanır veya tüketirler, hiç bir kısmını ziyan etmezler.

Ziyan etmeden limonun tamamını nasıl kullanırsınız?

Basit... Limonu (yıkayıp) buz dolabınızın buzluk bölümüne koyuyorsunuz. Donduktan sonra mutfak rendesini alıp limonun tamamını rendeleyebilirsiniz. Soymanız falan gerekmiyor. Rendelenmişini yemeklerinizin üzerine serpebilir, sebze salatasına, dondurmaya, çorbaya, makarnaya, makarna sosuna, suşiye, balık porsiyonlarına katabilirsiniz.

"Türk Mutfağı" Dünyanın en zengin 3 mutfağından biri

Mutfak profesyonelleri, dünyanın en zengin 3 mutfağından biri olarak kabul edilen Türk mutfağının eşsiz lezzetlerinin yurt içi ve dışında tanıtımının yeterli olmadığı görüşünü taşıyor.

Mutfak Dostları Derneği 2. başkanlığını da yapan gurme Sevim Gökyıldız, fuar ve festivallerin Türk mutfağının tanıtımında son derece faydalı olduğuna inandığını, ancak burada dikkat edilecek konunun, bu organizasyonların doğru, dürüst ve akıllıca yapılması olduğunu kaydetti.

Yurt dışında birçok yemek festivaline gittiğini ve Fransa`da Mutfak Sanatı Okulu Le Cordon Bleu`da Türk mutfağını öğrettiğini anlatan Gökyıldız, ``Ne tanıtacağınızı bilirseniz o tanıtımı yapabilirsiniz. Bunu insanları, ülkenizi severek yapmalısınız`` dedi.

Zeka Geliştiren Beyni Çalıştıran Gıdalar

Beslenme uzmanları, bilimsel araştırmaları inceleyip zeka gelişimine en çok katkı sağlayan gıdaları listeledi. beynin çalışmasını artıran besinler…

Çilek: İçeriğindeki fisetin maddesi hafıza kaybının etkilerini azaltıp, bunamayı geciktiriyor.

Bitter çikolata: Magnezyum ve antioksidan içeriğiyle beyne oksijen taşıyarak daha aktif çalışmasını sağlıyor.

Tahıl: Önemli bir B vitamini kaynağı olan tahıllar, kan şekerini dengeliyor.

Patates: Kan şekerini dengeli olarak yükseltiyor bu sayede zeka daha verimli çalışıyor

Yoğurt: İçinde bulunan tirozin isimli madde hafızayı güçlendirip, beyni uyarıyor.

Telaturlu Dikenli Kabak


Merhabalar

Her şehrin kendine has dokusu, töresi, yöresi, yemesi ve içmesi var elbette.

Mesela benim büyüdüğüm şehir âdeta narenciye bahçesidir (eskiden daha çok öyleydi), yollarımızın orta refüjünde turunç, portakal, bergamot vardır. Portakalın büyüdüğünü en başından sonuna kadar izleriz, çiçeği nasıl güzel kokar biliriz. Tahin bizim soframızın baş tacıdır, canımız tatlı çektimi karıştırıveririz tahinle pekmezi en kallavisinden hazırdır tatlımız. Tirmisi severiz İzmirlinin çiğdemi sevdği gibi. Ramazan ayı geldimi illa ki canımız meşhur 18'in Ramazan poğaçasını (bir tür tahinli tarçınlı tatlı çörek) çeker.

Fırında Sebzeli Sucuklu Yumurta



Rengarenk bir post eşliğinde merhabalar

Bazı insanlar vardır hayatınıza girdiği için, onu tanıdığınız için Hz Allah'a şükür edersiniz, her duanızda o vardır, her güzel şey yaprken keşke o da burda olsaydı dersiniz, onu her gördüğünüzde içiniz ısınır mutlu olursunuz. Elhamdülillah böyle dostlarım var hayatımda Rabbim herkese nasip etsin.

Hangi yemeğe hangi baharatı kullanmalıyız ?

, dondurulmuş ya da yağda korunmuş baharatlar ve otlar, aromalarını verdikleri yemeklerin tadını artırıyor. Onlarla lezzet oluşturmanın sırları, hangi yemeğe hangi otun veya baharatın yakışacağını bilmekten geçiyor.

Baharatlı ve kokulu otlar; fesleğen, tarhun otu, maydanoz, sarmısak, karabiber, köri, kişniş, kimyon, tarçın, kırmızı biber ve safrandır. Bu otların değişik sebzelerle uyumu da değişik oluyor. Pancara dereotu, patatese fesleğen, domatese kekik yakışabiliyor.

SEBZELERİN BAHARAT VE OTLARLA UYUMU
Enginar - Tarhun otu

Aşçı kimdir, mutfak nedir?

Aşçı kimdir, mutfak nedir?

AŞÇI TANIMI


Günlük olarak hazırlanması gereken yiyecekleri, belli bir plan içinde bilgi ve becerisini kullanarak, temizlik kurallarına uygun olarak servise hazır hale getiren kişidir.

GÖREVLER

· Yemeklerin hazırlanışı sırasında gerekli malzemenin tamam ve taze olup olmadığını kontrol eder,

· Yapılacak yemek için gerekli malzemenin nasıl hazırlanacağını aşçı yardımcısına tarif eder,

· Malzemeyi tarife uygun olarak tencereye veya karavanaya koyar,

Revani Tarifi



Revani Tarifi (Tam ölçü = standart fırın tepsisi)

Malzemeler

5 yumurta
6 kahve fincanı toz şeker
6 kahve fincanı un
4 kahve fincanı irmik
6 yemek kaşığı yoğurt
1 limon kabuğu rendesi veya vanilya
1 pkt Kabartma tozu