Şifa

Şifa Çayı

Yakınlarımdan öğrendiğim bir çay tarifi vermek istiyorum..

1 tane mandalina yada portakal varsa ikisininde kabuğu,

1 tane ayva kabuğu

1 tane elma kabuğu

güzelce yıkandıktan sonra alt demliğe su doldurup kabukları atınız. Kaynadıktan sonra içine bir tutam ıhlamur atınız..
Ve altını kapatınız. Bardağa koyduğunuz karışıma bir çay kaşığı bal atınız.

Bu çay özellikle ciğerlere, soğuk algınlığına, solunum yollarına çok iyi gelmektedir.

Geçmiş olsun, şifa olsun..

Kışın mutlaka bu meyveyi tüketin!

Üvez meyvesinin kış hastalıklarına karşı vücut direncini artırıcı özelliği olduğu, bu gibi meyveleri kışın bol miktarda tüketmek gerektiği bildirildi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Resul Gerçekçioğlu ‘’Taze meyvesi de bol tüketilirse müshil etkisi gösterebilir. Diğer yandan meyve ve özellikle yapraklarının şeker hastalığına iyi geldiği, kan şekerini düşürücü etkiye sahip olduğu laboratuvar testleriyle kanıtlanmıştır’’ diye konuştu.

Üvezin yapraklarının göğüs yumuşatıcı etkiye sahip olduğunu anlatan Prof. Dr. Gerçekçioğlu, ‘’Üvez meyvesinin kanamayı durduran ve güçlendirici ilaç olarak kullanımı Hipokrat’a kadar uzanır’’ dedi.

Ceviz Yaprağı Faydaları

Ceviz yaprağının kan durdurucu-sıkıştırıcı (astringent), kuvvetlendirici (tonik) ve bağırsak kurtlarını veya solucanlarını düşürücü (antihelmintik) etkisi vardır. Yaprak çayı, sindirim bozukluklarında, kabızlıkta, iştahsızlıklarda ve kan temizliğinde etkilidir. İştah açıcı, kan şekerini düşürücü ve kuvvet verici etkileri vardır. Deri hastalıklarında antiseptik olarak haricen kullanılır.

Adaçayı Faydaları

Ballıbabagillerden olan Adaçayı, Dişotu ve Meryemiye diye de tanınır. Akdeniz kıyılarının kır bitkisidir. Ülkemizde kışın sert geçmediği yörelerde, bahçelerde de tohumlardan üretilir. Hafif kireçli, kolay su geçiren, kuru toprakları sever. Tohumları Nisan ve Eylülde ekilir. Şifası kenarları tırtıllı, buruşuk görülen, açık yeşil yapraklarındadır. Taen , uçucu yağ, acı madde ve B vitamini içermektedir. İki çeşit adaçayı vardır.

Ebegümeci Faydaları

Ebegümeci Bitkisi:

Kendi kendine yetişen ve mor renkte çiçekler açan bir bitki olan Ebegümecinin yaprakları sebze olarak, çiçekleri de ilaç olarak kullanılır.
Ebegümecinin Faydaları: Göğsü yumuşatır ve öksürüğü keser. Ateş düşürücüdür. Nezle ve bronşite iyi gelir. Burun kanamasını keser; Burun tıkanıklığını giderir. Nefes darlığında faydalıdır. Mide ağrısına ve bulantısına karşı etkilidir.

Altınbaşak Otu Faydaları

hendeklerde, orman kıyılarında, eğimli çayırlarda ve ağaçları kesilmiş orman bölgelerinde yetişir. Yöresel olarak yahudi otu ve altınasa adıyla da bilinir. Tüylü ve altın sarısı çiçeklerle bezeli sapı 80 cm kadar yükselebilir. Ağustos'da, çiçeklenme başlangıcında, bitki sapının orta bölümünden kesilir. Gölgelik ve havadar bir ortamda yüksek bir yere asılır ve iyice kurumaya bırakılır. Saplarla birlikte çok ince kıyılır ve hava almayan kaplarda saklanır. Eterli uçucu yağlar, tanen, Saponin, flavonoids ve astringnet principle içerir.

Civan Perçemi Faydaları

Botanik Bilgi : Türlerine göre 5-100 cm yükseklikte, yapraklar yünlü gibi tüylü ve parçalı, çiçekleri ; beyaz, fildişi beyazı, soluk sarı veya altın sarısı rengindedir. Çok yıllık ve otsu bir bitkidir. Mavimtrak renkli bir uçucu yağ taşır. Bu uçucu yağda azulen, limonen, sineol, borneol, pinenler, seskiterenler vardır. Bitki çayırlarda, dar tarla yollarında, yol kıyılarında ve tahıl tarlalarının kenarlarında kümeler halinde yetişir. Güneşli havalarda çevresine aromalı keskin bir koku yayar.

Çuha Çiçeğinin Faydaları

Altınımsı ve daha açık sarı renkte 10-20 cm. uzayabilen tek bir sap üzerinde güzel kokan çiçekleri vardır. Her çayırda, orman kenarlarında, fundalıkların altında yetişir. İlkbaharda çiçekler toplanır.

KULLANIM TABLOSU

Çay: 250 gr. suya dolu çay kaşığı çiçek haşlanır, demlenir ve süzülür.

Yaz meyveleri şifa kaynağı


Yaz Meyvelerinin İnsan Sağlığı Açısından Çok Önemli Olduğu Bildirildi.

Beslenme uzmanları; kavun, karpuz, üzüm, erik, kayısı, şeftali, çilek, vişne gibi yaz meyvelerinin başta cilt sağlığı olmak üzere, halsizlik, hafıza zayıflığı ve yaşlanmaya karşı mükemmel birer şifa kaynağı olduğunu belirtiyor. Uzmanlara göre bazı yaz meyvelerinin faydaları şöyle:

"Çilek, Kiraz, Vişne: Antosiyanin yönünden zengin olan bu meyveler; idrar söktürür, vücuttaki zararlı maddelerin atılmasına yardımcı olur. Kabızlığı giderir. Nikris, romatizma, damar sertliği ve mafsal kireçlenmesinde faydalıdır. Sinirleri kuvvetlendirir. Vücudun direncini artırır. Nezle için şifadır. Göğsü yumuşatır, öksürüğü keser. Sivilceleri önler.

Cevizin faydaları..

Ceviz, damar koruyucu, ishal kesici, cilt temizleyici gibi özellikleriyle fonksiyonel gıda maddelerinin başında geliyor.

Yaprak ve yeşil kabuğun yararı

Etkili bir kalori, protein, lif, vitamin ve mineral kaynağı olduğu bilinen cevizin yeşil kabuğu ve yapraklarının, yüzyıllar boyunca birçok hastalığın tedavisinde kullanılmıştır.

Bilimsel çalışmalar sonucunda ceviz yaprağı ve yeşil kabuğunun birçok yararı belirlenmiştir.

"Bilimsel çalışmalar sonucunda cevizin damar koruyucu, ishal kesici, cildi temizleyici, siğil giderici, hipoglisemik, antifungal, antiviral, tümör engelliyici özelliklerinin olduğu belirlenmiştir.