Balkabaginin Faydalari


1800 yıl önce yaşamış olan Bergamalı ünlü hekim Galen ve 800 yıl önce yaşamış olan Buharalı ünlü Türk hekimi İbni Sina, balkabağının şifa veren özelliklerini kitaplarında pek çok kez anlatmışlardır.
İbni Sina bu mucizevi sebzeyi özellikle Kanser hastalarına önermiştir.
Balkabağının en önemli özelliği ise, çok yüksek miktarlarda beta karoten içermesidir. Karoten, cildimizi ve ağzımızdan anüse kadar tüm beden boşluklarını döşeyen yüzey dokunun kendini yenilemesi, onarması için gerekli bir vitamindir deposudur.
Sağlıklı bir bağışıklık sistemine sahip olmak için de beta karoten gereklidir. Çünkü bağışıklık sistemimiz bizi hem mikrobik hastalıklardan hem de kanserden koruyan en önemli savunma sistemimizdir.
Turuncu renkli bu sebze Mineral bakımından da oldukça zengindir ve balkabağı; Demir, potasyum, sodyum, fosfor, kalsiyum ve Magnezyum içermektedir. Çocuklarda sağlıklı kemik gelişimine katkıda bulunmasi yani sira, emir içermesi nedeni ile Kansızlığı önleyici özelligide tasir.

BALKABAĞI KANDAKİ YAĞ ORANINI DÜŞÜRÜR
Balkabağı, bilinen en güçlü antioksidanların bir çoğunu bir arada içerir.
Daha önce de bahsettiğimiz gibi, antioksidanlar vücudumuzun ‘paslanmasını' önleyici maddelerdir. Bir çok kronik dejeneratif hastalığa, Alzheimer'a, erken yaşlanmaya ve kansere karşı koruyucudurlar.
İçeriğindeki yüksek doz beta karotene bağlı görme keskinliğini artırıcı etkisinin, Alzheimer'dan koruyucu etkileri ile birleşmesi bu sebzeyi bilgisayar başında uzun süre çalışanlar için de bir kurtarıcı haline getiriyor ve hem göz, hem de beyin sağlığı için mükemmel bir besin cesidir.
Şeker içermesine rağmen kalorisi çok yüksek değil ayrica ılımlı miktarda şeker hastaları bile tüketebilir.
Bol miktarda lif içermektedir, içerdiği bitkisel lifler gıdalar ile alınan toksinleri, zararlı yağların bir kısmını sünger gibi emer ve kolesterolün, kandaki zararlı yağ oranının düşmesine yardımci olur.
Bu lifler bağırsaklarda su çekip kitle etkisiyle bağırsak hareketlerini artırıci özelligi de tasir.
Hem bu etkisi hem de toksin emici etkisiyle balkabağı mide ve bağırsak kanserlerine karşı koruyucu kalkan oluşturmaktadir. Bol lif içeren sebze ve meyvelerin düzenli tüketilmesinin kilo koolünde de önemli rol oynar ayrica kabızlık ve Hemoroid sorunu olanlar için de mükemmel bir sebze cesididir.
Bu harika sebzeyi, çorba, tatlı, pasta, kek, muhallebi ve reçel olarak tüketebilirsiniz ve hatta kompostolar bile yapabilirsiniz.

CEKIRDEGIDE FAYDALI
Kabak çekirdeğinin de bilinmeyen birçok faydası var. Beslenme uzmanı Nil Şahin Gürhan'a göre çinko ve doymamış yağ asidi ve protein bakımından oldukça zengin; mide bulantısına iyi geliyor ve bir bardağın dörtte biri kadar tüketildiğinde vücuttaki çinko ihtiyacının % 20'sini, magnezyumun % 50'sini karşılıyor. Ayrıca kemik erimesi ve kan pıhtılaşması için önerilen K vitamini kabak çekirdeğinde yeteri kadar mevcut. Balkabağı çekirdeğini yağlıdır deyip yemekten korkmayın; çünkü içindeki Omega 3 ve Omega 6 sayesinde cildi tazeliyor, hormanel dengeyi koruyor. Tabii çekirdeği faydalıymış deyip çok tüketmeyin. Her seyi yeteri kadar. Ayrıca, kabak çekirdeğinin yağındaki bileşenler prostatın büyümesini önlüyor ve kolesterolün kan seviyesini düsürmektedir.

Ben tatlisini ve corbasini bayiliyorum.

Biliyor musunuz?
Ayrica bal kabagindan harika böreklerde yapiliyor.