avrupa

Avrupa'nın yeni karın ağrısı İspanya

Yunanistan'dan sonra Avrupa'da gözler şimdi İspanya'ya çevrildi. 15 milyar Euro'luk kemer sıkacak olan ülkeyi zorlu bir süreç bekliyor.

İspanya, Yunanistan'ın durumuna düşmemek için gayret gösterirken, IMF, İspanya'ya ekonomik istikrar için reform çağrısı yaptı.

IMF, İspanya'nın ekonomisini rekabetçi hale getirebilmek için sanayi, kamu finansmanı ve işgücü piyasasında geniş kapsamlı reformlar yapması gerektiğini belirtti.

İspanyol ekonomisinin çok ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğuna dikkat çeken IMF, bu zorlukları şöyle sıraladı: İşlevsiz bir işgücü piyasası, patlayan konut balonu, büyük bütçe açığı, ağır dış borç yükü, zayıf üretkenlik artışı ve zayıf rekabet gücü.

Avrupalılar Dindar Çıktı

Avrupa'da Yapılan Bir Araştırma ile İnsanların Büyük Bir Bölümünün Dine Bağlı Olduğu Belirlendi.

Avrupa'da yapılan bir araştırma ile insanların büyük bir bölümünün dine bağlı olduğu belirlendi.

Avrupa'da Her Yıl 200 Bin Kişi Yanlış İlaç Kullanımından Dolayı Ölüyor

AB ülkelerinde her yıl 200 bine yakın kişinin yanlış ilaç kullanarak yaşamını yitirdiği, tedavi sırasındaki ihmallerin de çok sayıda ölüme neden olduğu açıklandı.

AB Eczacılık Grubu (PGEU) tarafından yapılan açıklamaya göre, normal koşullarda tedavi amacıyla kendilerine verilen ilaçları gereken itinayla kullanmayan ve bu nedenle ölen Avrupalıların sayısı yılda 194 bin 500 olarak belirlendi.

PGEU, bu kişilerin "yanlış ilaç almak", "ilaçları yanlış kullanmak", "aşırı dozda ilaç içmek" veya "ilaçların yan tesirleri" gibi nedenlerle hayatlarını kaybettiklerini bildirdi.

Gurbetçi Vatandaşlar Kendilerini Türk Hekimlerine Emanet Ediyor

Yurt dışında yaşayan vatandaşlar yaz tatili için geldikleri Türkiye'de yaşadıkları sağlık sorunlarına da çözüm arıyor.

Hollanda'da yaşayan ve Kayserili olan Fatma Ergül Çelebi isimli gurbetçi vatandaş, haziran ayının ortalarında Avrupa'da gördüğü tedavinin en önemli aşamasını Türkiye'de tamamlamak için Kayseri'ye geldiğini belirtti. 20 yıldır yaşadığı Avrupa'dan çıkıp Kayseri'ye gelmesinin nedenini;
"Avrupa'da bulunan tüm teknoloji ve imkanlar burada da var. Hatta Avrupa'da başarı gösteren bir çok doktor da Türk. Bu yüzden ben ve birçok tanıdığım sağlık konusunda Türkiye'yi tercih ediyor" şeklinde konuştu.

İngiliz Bakan: "Avrupa' daki Müslümanlar Kendilerini Nazi Dönemindeki Yahudiler Gibi Hissediyor"

İngiltere'de hükümetin ilk ve tek Müslüman üyesi Şahid Malik, Avrupa'daki Müslümanların kendilerini Nazi döneminde yaşayan Yahudiler gibi hissettiklerini savundu.

Başbakan Gordon Brown tarafından Uluslararası Yatırımlar ve Kalkınma Bakanı olarak atandığından bu yana İngiliz kabinesinin ilk ve tek Müslüman bakanı olma unvanını taşıyan Malik, İngiltere'de Müslümanlara yönelik giderek büyüyen bir ''düşmanca tutumun'' söz konusu olduğunu belirterek, ''Müslümanlar kendilerini Nazi döneminde yaşayan Yahudiler gibi hissediyor'' dedi.

Le Monde Diplomatique: Türkiye başka bir yola sapabilir

Prestijli Fransız aylık gazete Le Monde Diplomatique, AB’den uzaklaşacak olan bir Türkiye’nin başka bir yola sapabileceği, "Müslüman demokrasi"nin tehlikeye girebileceği uyarısını yaptı.

PARİS - AB dengesinden yoksun bir Türkiye’nin başka yola sapabileceği uyarısı yapıldı. Prestijli Fransız aylık gazete Le Monde Diplomatique, üyelik müzakerelerinde engellemelerin, ilerlemelerin önüne geçmesi halinde Türkiye’nin AB ile ilişkilerini gözden geçirme durumuna gelebileceğini belirtti. Türkiye’nin AB üyeliğinin özellikle Fransa’da tepkilere neden olduğunu belirten gazete, Türkiye’nin reddedilmesinin ülkedeki “Müslüman demokrasi"yi tehlikeye düşürebileceği yorumunu yaptı. AB Haber tarafından yansıtılan analizde gazete, “80 milyon Müslüman vatandaşın birliğe girmesini engelleyerek İslamcı dalgayı beslemiş olmaz mıyız?" sorusu soruldu.

BELÇİKA'DAKİ TÜRK YERLEŞİMİNİN SOSYAL, EKONOMİK VE TARİHÎ BOYUTLARI

GENEL OLARAK BELÇİKA

Belçika, Batı Avrupa'nın kuzeyinde, Hollanda, Almanya, Lüksemburg ve Fransa ile çevrili, 31 519 kilometre karelik küçük bir kraliyettir. Üç yönetim bölgesinden oluşan bir federasyon olan ülke, 10 milyon nüfusludur. Ülke nüfusunun % 57 sini oluşturan Flamanlar Hollandaca (Flamanca) konuşurken, nüfusun % 42 sini oluşturan Valonlar ve Brükselliler ise Fransızca konuşurlar. Doğuda Almanya sınırına yakın bölgede oturan ve Almanca konuşanlar çok küçük bir azınlığı oluştururlar. Ülkede konuşulan bu üç dil de resmî dildir. Avrupa’da nüfusu artmayan, hatta yavaş yavaş azalan ülkeler arasında yer alan Belçika’nın nüfus yoğunluğu ise kalabalıktır.

AB standardından 1 mm küçük kiviye yasak

İngiltere'de, Avrupa Birliği standartlarından sadece 1 milimetre küçük olduğu için bir manavın kivilerini satması yasaklandı.

Daily Mail'in internet sitesindeki habere göre müfettişler, Tim Down adlı manavın, gayet taze olan kivileri dağıtmasına bile izin vermedi.

AB standartlarındaki kiviyle sadece 1 milimetre küçük kendi kivisini iki eline alarak gözle görünür hiçbir fark olmadığını gösteren Down, elindeki 5 bin kiviyi imha etmek zorunda kalacak.

Expo Zaragoza 2008 Başladı

EXPO Zaragoza 2008, "Su ve Sürdürülebilir Kalkınma" temasıyla, İspanya'nın kuzeydoğusundaki Zaragoza kentinin ev sahipliğinde başladı.

Uluslararası Sergiler Bürosu tarafından düzenlenen, 1851 yılından bu yana dünyanın çeşitli kentlerinin ev sahipliği yaptığı Dünya Sergisi EXPO, 14 Haziran-14 Eylül 2008 tarihleri arasında bu kez İspanya'nın Zaragoza kentine konuk oluyor.

İsveç'te Cami İzni

İsveç'in güneyindeki Malmö kentinin doğusuna düşen Karlskrona'da yaşayan Müslümanlar, aşırı milliyetçi parti üyesinin de onay vermesiyle belediyeden cami yapımı için izin aldı.

Yerel Blekinge gazetesinin haberine göre, cami yapımı için çalışmalarını 17 yıldır sürdüren Karlskrona'daki Müslüman toplumu, aşırı milliyetçi İsveç Demokratları Partisi'nin belediye meclisi üyesinin de olumlu oy kullanması üzerine amacına ulaşacak.

İsviçre Sağı Minareye Karşı

* Camilere minare inşasına karşı referandum düzenlemek için gerekli imza sayısına ulaşıldı

* İsviçre’de, dini bir simge olduğu gerekçesiyle camilere minare yapılmasının yasaklanmasını isteyen aşırı sağcıların, konuyu referanduma götürebilmek için gerekli sayıda imza topladıkları açıklandı. Camilere dini simge olmasının istenmemesi ise referandumun en tuhaf gerekçesi. Bu durum kiliselerdeki haçların da aynı gerekçeyle kaldırılmasının talep edilebileceği yorumlarına neden oluyor.

Geçen yılın mayıs ayında, minare inşasına karşı bir kampanya başlatan Girişim Komitesi Eşbaşkanı ve aşırı sağcı İsviçre Halk Partisi üyesi Ulrich Schlüer, şu ana kadar 103 bin kişiden imza toplamayı başardıklarını söyledi.

Kuraklık Avrupa'yı da Vurdu, Gemiler Su Taşıyor

Avrupa, tarihinin en ciddi su sıkıntısı ile karşı karşıya. Kuraklıktan en çok zarar gören ülke İspanya. Ülkedeki özerk Katalonya bölgesi sorunu taşıma su ile çözmeye çalışıyor. Barcelona kentine de gemilerle başka bölge ve ülkelerden içme suyu taşınıyor.

Komşu Terragona kentinden Barcelona'ya gelen gemi, 23 milyon litre içme suyu taşıyor.

İspanya, son 70 yılın en ciddi su sıkıntısını yaşıyor. Dünyada en fazla baraja sahip olan ülkede barajların yarısı boş.

Avrupa'da Mazot İsyanları

Petrolün hızla artan fiyatları en çok Avrupalı tüketici ve üreticilerin canını yakıyor. Yüksek vergiler ve çevre politikalarının da katkısıyla petrol fiyatlarındaki artış özellikle Avrupalı çiftçi ve balıkçıları vuruyor.

Avrupa’da Fransa, İtalya ve Portekiz de olduğu gibi İspanya’da da balıkçılar benzin ve mazot fiyatlarındaki artışı protesto etmek için dün gösteriler düzenledi ve greve başladıklarını açıkladı.

Avrupa’nın en büyük balık üreticisi olan İspanya’nın kuzey ve güneyindeki sahil kentlerinden gelen ve başkent Madrid’de Çevre, Tarım ve Balıkçılık Bakanlıklarının önünde toplanan 10 bin civarında balıkçı, hükümetin artan benzin ve mazot fiyatlarına karşı müdahalede bulunmamasını sert dille eleştirdi.

Avrupa kiliseleri camiye dönüştürüyor

Avrupa'nın farklı ülkelerinde cemaatleri azalan kiliseler bir bir camiye dönüştürülüyor.

Belçika'nın ikinci büyük kendi Anvers'te "kiliselerin camiye çevrilmesi" kararı alındı... Şaşkınlıkla karşılanan gelişmeyle ilgili Belediye Başkan Yardımcısı konuştu.

Belçika'nın ikinci büyük kenti Anvers'te cemaati azaldığı için bakım onarım harcamalarını karşılayamayan kiliselerin camiye dönüştürülmesi ya da başka amaçlar için kullanılması planlanıyor.

Batı Avrupada Seyahat

Bir çok Türk gencinin yurtdışı tercihlerinin Batı Avrupa ülkeleri olması nedeni ile, burada bu ülkelere yapılacak seyahat türlerine daha detaylı olarak değineceğiz. Bu bölüm, Avrupa'ya ne şekilde ulaşım yapabileceğinizi ve bu ülkelerdeki ulaşım çeşitlerini size tanıtacaktır.

UÇAK İLE YOLCULUK

Batı Avrupa'da önemli şehirleri birbirine bağlayan tarifeli uçuşlarda, öğrenci uçuşları ve özel öğrenci-gençlik tarifeleri vardır. Aynı rotalar üzerindeki normal ekonomik tarifelere göre yüzde 60 indirim sağlanabilir.